Daler Camping
http://www.metdeautoopvakantie.be/denemarken/sonderjylland op deze site staat nog veel meer informatie over dit gedeelte van Zuid-Jutland. Met toestemming van Luc en Hermine uit België staan er ook stukjes tekst van hen op deze site van Daler Camping.

Bezienswaardigheden:

De Margrietroute:

De Margrietroute is de bekendste route door heel Denemarken.
Automobilisten, motorrijders en fietsers kunnen gebruik maken van deze route.
Højer:

Wat ook een leuk uitje is, is om een bezoekje te brengen aan Højer, een dorpje met goed onderhouden boerderijen en huizen. In Højer staat ook een windmolen uit 1857 met een molen- en moerasmuseum. 
Er zijn twee sluizen in Højer: Højer Sluse, gebouwd in 1861 en de Vidå sluse, gebouwd in 1980. Ten noorden van Højer ligt Emmerlev Klev, een klif die hoog genoeg is om de zee tegen te houden. Je kan ook Rømø en Sylt zien liggen.

Via de Tøndervej bent u in 6 minuten vanaf d met de auto ( 4 km) in Højer.
Møgeltønder:

Møgeltønder is een dorp dat behoort tot de regio Zuid-Denemarken. Het ligt ten westen van Tønder in de gelijknamige gemeente. Het dorp is oud en heeft een lange geschiedenis.

Het monumentale kasteel Schackenborg dat in de 17e eeuw werd gebouwd op de ruïne van een kasteel van de bisschop van Ribe is daar een mooi voorbeeld van.
Het wordt bewoond door de Deense prins Joachim, de tweede zoon van
koningin Margaretha II.

De beroemde gouden Gallehus-hoorns, met daarop één van de oudste Germaanse runenteksten werden in de onmiddellijke nabijheid van Møgeltønder gevonden.
Omdat Møgeltønder een buitenplaats van de bisschop van Ribe was hoorde het grondgebied in tegenstelling tot dat van naburige dorpen als Tønder vrijwel altijd tot het Deense koninkrijk.

Met de auto is het 8 minuten rijden vanaf de camping.
Tønder:

Tønder is een stadje wat ligt in de gelijknamige gemeente Tønder in de regio Zuid-Denemarken. Hier kan men gezellig een dagje winkelen. Men rijdt in 10 minuten naar Tønder met de auto.

Attracties in de plaats Tønder die leuk zijn om te bezichtigen:

1. De Kaakmann op de markt. Kaakmann riep de gemeentelijke agent en Kaak de schandpaal.
2. In de oude stad zijn tal van goed bewaard gebleven patriciërshuizen voornamelijk uit de 17e en 18e eeuw.
3. Christ Church (1592), laat-gotische, talrijke grafschriften.
4. Museum Sønderjylland cultuurgeschiedenis Tønder : stad geschiedenis inzameling en belangrijke museum van de kunst.
5. De Watertoren: tentoonstelling van de meubelontwerper Hans J. Wegner.
6. Kant Museum in de Vestergade voetgangersstraat.
7. Zeppelin en Garrison Museum, in Tønder, hier was tot 1920 één van de grootste luchtschip havens in Duitsland. Ja, dit gedeelte van Denemarken was vroeger in Duitse handen.
Rømø:

Rømø is het meest zuidelijke bewoonde Deens waddeneiland en ligt tussen de eilanden Sylt en Mandø. Een 9 km lange dam verbindt het eiland met het vasteland.In de plaats Havneby op het eiland kan ook een veerpont worden genomen, deze vaart echter niet naar de Deense kust maar naar het Duitse waddeneiland Sylt.

Het eiland beschikt over een kleine badplaats, Lakolk. Het eiland heeft het breedste strand van Europa. U rijdt naar Rømø in 42 minuten met de auto vanaf Daler camping.
Legoland in Billund:

Zeer bekend en geliefd bij jong en oud is Legoland Billund. Het eerste Legoland park dat in 1968 in Billund te Denemarken opende. Het park is ongeveer even groot als 15 voetbalvelden en bijna alles is van LEGO gemaakt. Een gezellig dagje uit voor jong en oud!
Van Daler naar Billund is het ongeveer 1 uur en 30 minuten rijden.

Klik voor meer informatie op de website http://www.legoland.dk
Adres: Nordmarksvej 9, 7190 Billund, Denemarken
Esbjerg:

Esbjerg ligt aan de westkust van het schiereiland Jutland. En is de grootste havenstad van Denemarken, met veerdiensten op Harwich en Tórshavn (Faeröer) en op Fanø. Ligt in het zuidwestelijke deel van het land aan de westkust van de Noordzee.

Esbjerg is de 5de grootste stad van Denemarken. De stad werd in 1868 opgericht als een vervanging voor de haven van Altona, die tot dan toe de belangrijkste haven in de Noordzee. In 1874 werd de stad verbonden door het spoor. Heel erg beroemd zijn "Mennesket ved havet", de dominante beelden bij Esbjerg "man op zee", dat zijn vier beelden van blanke mannen van Svend Wiig Hanbena. Beelden werden gebouwd in 1995.
Ribe:

Ten zuiden van Hemmet aan de Noordzee vindt u Ribe. Ribe is naast het oudste stadje van Denemarken ook het oudste van geheel Scandinavië. Ribe werd rond 810 n.Chr. gesticht, maar verloor zijn karakter na een brand in 1808, die de stad volledig verwoestte. Vandaag de dag is Ribe een toeristische trekpleister mede door zijn typische architectuur (o.m. de romaanse kathedraal uit de 12de eeuw en de vakwerkhuizen).

Ribe was tevens in de 12de, 13de en de 14de eeuw een belangrijke Hanzestad, speciaal voor de handel naar en van Scandinavie en de Oostzee.

Ribe VikingeCenter is een openluchtmuseum in de gemeente Esbjerg, in Zuid-Denemarken, dat zich bezighoudt met de Deense geschiedenis ten tijde van de Vikingen. Het ligt niet ver van de stad Ribe

Een leuk en leerzaam dagje voor jong en oud.
Klik voor meer informatie op de website www.ribevikingecenter.dk
Adres: Lustrupvej 4, 6760 Ribe, Denemarken
Op het eiland Als in Nordborg:

Universe, een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin. Alles op het gebied van uitvindingen met stroom, water, geluid, proefjes doen etc. Een uitdaging voor ieder kind! 

Klik voor meer informatie op de website: www.universe.dk
Adres: Universe, Mads Patent Vej 1, 6430 Nordborg, Als.
 
Højer